Het Jaar van de Draak
Door: Laura & Antoine
01 Februari 2012 | China, Shanghai
.... de laatste week van het ‘Jaar van het Konijn’.
Op 23 januari jl. werd Chinees Nieuwjaar gevierd met alles wat daarbij hoort. Voordeuren & parken worden versierd, straten kleuren rood en op de alcoholafdeling van de supermarkt is het een drukte van jewelste.... de Chinezen zijn vrolijk en druk. 2012 wordt dan ook een bijzonder jaar voor hen. Het ‘Jaar van de Draak’ wordt gezien als het belangrijkste jaar van de dierenriem. Het jaar staat voor grote gebeurtenissen. In het verleden gebeurde in het jaar van de draak altijd iets belangrijks. In 1940: Occupational Hazards, 1952: New China, 1964: Going Nuclear, 1976: Earthshaking, 1988: ‘80s Excess, 2000: Baby Boom en dan nu 2012: ………. we zullen zien wat dit jaar gaat brengen…
Chinees Nieuwjaar wordt gevierd met familie. Vluchten, treinen en bussen zitten overvol met gezinnen die terug gaan naar hun ‘roots’. Wij maken van de gelegenheid gebruik om een bezoekje te brengen aan de politieke hoofdstad van China; Beijing. Van Shanghai naar Beijing per trein binnen 4 ½ uur! We werden door iedereen voor gek verklaard, dat ook wij in deze periode aan het drukke verkeer deelnamen. Als er plek is voor miljoenen Chinezen, zullen er toch ook nog wel twee Nederlanders bij passen?! (De krant Shanghai Daily weet nog even voor vertrek te vermelden: verwachting 29 miljoen passagiers van en naar Shanghai PER TREIN, oeps......) Weliswaar gedurende een paar weken, maar toch kreeg ik even de kriebels de avond voor vertrek. Wat staat ons te wachten?!!
Al met al viel het reuze mee. De treinreis was heel relaxed en voor we er erg in hadden stonden we op het treinstation in Beijing. Die avond (nieuwjaarsavond) leek het alsof China in een oorlogsgebied was veranderd. Vuurwerk, vuurwerk!! Prachtig mooi!! Er gaat voor miljoenen de lucht in in China. Het beperkt zich niet tot 1 avond, nee het gaat een hele week door. Een taxi wijkt uit voor een 1000-klapper, een opa en oma zie ik samen genietend op een fietsje onder de vuurwerkpijlen de weg naar huis vervolgen en een kind van 3 jaar oud hangt boven een doos vuurwerk met de vraag waarom die doos nog niet is afgegaan... en wij staan ergens op veilige afstand te genieten van het spektakel. Ik met mijn flikkersterretjes wat totaal teniet wordt gedaan door alle vuurwerk om mij heen. Chinees Nieuwjaar zonder vuurwerk is als kerstmis zonder kerstboom. Het hoort er gewoon bij!
De overige dagen hebben we cultuur gesnoven en bezochten we de verboden stad, het zomerpaleis, de Chinese muur, Tempel van de Hemel, CCTV Building van Rem Koolhaas, het Olympisch stadion, Peking eend gegeten en fietsend door de Hutongs.....
Zodra Joe (onze Mr. Guide) een plek met historische waarde met ons bezocht, ontplooide hij zich als een waar acteur. Door zijn acteerprestaties hebben we een goed beeld kunnen vormen hoe het moet zijn geweest in de verschillende dynastieen en heeft Antoine beleefd hoe het voelt als keizer en ik als één van zijn vele vrouwen. Lang leve de tegenwoordige tijd!!.....Antoine in zijn nopjes.
Als we de Chinezen moeten geloven is dit het jaar van de kansen, het jaar waarin alles beter en mooier is en iedereen gelukkiger wordt, dus wij wensen iedereen een Happy Year of the Dragon!
Liefs,
Laura & Antoine
01 Februari 2012 - 16:06
Ellen:
Hey buurtjes, heerlijk om jullie belevenissen te lezen. Jullie komen op plaatsen waar ik ook graag nog een keer terecht zou willen komen. Bij ons is het op dit moment lekker koud. Het heeft gesneeuwd en het was vanmorgen -9. Brrrrrrrrrrrr echt koud. Donderdag en vrijdag kan het door de wind aanvoelen als -18. Misschien dat Antoine hier nog iets van meekrijgt als hij weer naar Voerendaal komt. We zullen zorgen dat jullie huisje lekker warm is opgestookt.
Heel veel groetjes,
Marcel, Ellen en Jeffrey -
03 Februari 2012 - 12:34
Femke En Erik:
Wij vinden het wel enorm spannend wat die grote gebeurtenis gaat worden dit jaar......zolang het maar iets positiefs is vinden we alles goed. En dan ook nog het jaar van de kansen. Dat belooft veel goeds. Misschien moeten we dit jaar ook maar tijdelijk in China komen wonen om van al die kansen gebruik te kunnen maken.
Die kindjes zijn trouwens wel enorm schetig op jullie foto. Al eens over nagedacht om er eentje mee naar huis te nemen als jullie weer naar Nederland terug verhuizen?
Tot mails/skypes!
Kus van Fem en Eer -
04 Februari 2012 - 16:53
Mam :
Zoals elke keer weer, heerlijk om mee te mogen genieten van jullie verblijf en ervaringen in China.
Dank jullie van harte hiervoor.
De foto's zijn zeer indrukwekkend, vooral van die chinese kindertjes, maar van die twee iets grotere kinderen vind ik ook heel erg mooi.
Antoine neem die berenmuts maar mee naar hier, komt zeer zeker nu van pas en staat je goed.
Tot gauw.
Heel veel liefs van mam en Henk. -
18 Februari 2012 - 18:39
Rachel Goertz:
Hi Laura en Antoine, jeetje... alweer ruim een half jaar in China! Ongelooflijk! Af en toe spiek ik even mee op de site om te kijken hoe het met jullie gaat. Lijkt erop dat jullie het erg goed voor elkaar hebben. Geniet ervan! xx Rachel