Merry New Year! - Reisverslag uit Shanghai, China van lauraenantoine - WaarBenJij.nu Merry New Year! - Reisverslag uit Shanghai, China van lauraenantoine - WaarBenJij.nu

Merry New Year!

Door: Laura & Antoine

Blijf op de hoogte en volg

15 Januari 2012 | China, Shanghai

Ni hao,

Allereerst wil ik jullie allemaal van harte bedanken voor alle getoonde interesse, baby-kleertjes en donaties die ik namens de kindjes van Baobei in ontvangst heb mogen nemen. De baby's zijn er enorm mee geholpen!

Deze keer zijn Dimphy & Tim onze gastschrijvers. Zij zijn onlangs 10 dagen bij ons op bezoek geweest in Shanghai.

Liefs,
Laura & Antoine

******************************************

Shanghai..here we come!! Op 27 december zijn wij, Tim en Dimphy, samen met Antoine en Laura het vliegtuig ingestapt. Onze tickets zijn al in augustus geboekt, dus we staan te popelen om Toine en Laura te bezoeken in hun hometown Shanghai!
We hebben het genoegen om op hun weblog even de ‘pen over te nemen’ om jullie een impressie te geven van onze Shanghai ervaring en jullie een idee te geven van hun Shanghai leven!

Toine en Laura’s hometown basis: de wijk Pudong. De stad Shanghai is een bruisende en snel groeiende wereldstad, met zijn ca. 23 miljoen inwoners altijd in beweging. Aangezien we al wat wereldsteden gezien hebben (oa Beijing), hadden we vooraf al een beeldverwachting: drukte, geluid, veeeeel Chinezen op straat, massaal krioelende auto’s, fietsers, scooters, die in niet voor onze logica weggelegd, in harmonie hun weg vinden…. Maar dat beeld vonden we niet in Pudong. Pudong is een rustig deel van Shanghai, een redelijk nieuw deel dat er pas sinds 2006 is! Je loopt er op straat tussen de hoogste gebouwen van China, de Jinmao Tower, het Shanghai World Financial Centre (ook wel de ‘flessenopener’ genoemd), die zich overigens naast de enorme flattoren van 43 etages bevinden, waar Toine en Laura wonen. Vanuit hun 9e etage heb je prachtig uitzicht op deze hemelreikende gebouwen.

Het oversteken van straten is wel een ‘struggle for life’: in Shanghai heeft het afslaand verkeer nl voorrang…dwz: bij het oversteken heb je een soort drietal fases: vanaf de stoep over je schouder kijken; geen auto? Lopen tot op het midden van het zebrapad: stoppen en kijken; geen auto? Doorlopen tot bijna aan de overkant: stoppen en kijken: geen auto? Dan kun je veilig voet zetten op de stoep.
De stad Shanghai heeft echter nog een ander deel (de stad wordt namelijk door de rivier Huangpu doorkruist) genaamd: Puxi. Bij Toine en Laura om de hoek, ligt de ferry (het pontje) dat je naar dit gedeelte van de stad brengt, aan de overkant van de rivier dus. Tijdens dit korte tochtje over de rivier hebben we een prachtig uitzicht over de stad met zijn enorme gebouwen! Hetgeen ’s avonds nog indrukwekkender is met al de verlichting en neon reclames, dan lijkt het één groot vuurwerk spektakel rondom de oevers van de rivier! Aan de overkant van de rivier komen we aan op de hippe plek:‘The Bund’. Dit is een lange boulevard langs de rivier omringd door gebouwen in Europese stijl. Op nieuwjaarsdag zijn we hier een wandelingetje gaan doen, hetgeen blijkbaar ook het idee was van duizenden Chinezen…
Deze kant van de rivier komt in de buurt van onze verwachting van Shanghai: drukte, luid getoeter van auto’s en scooters etc.
Achter de boulevard ontdek je weer een ander stukje Shanghai: het oude gedeelte van de stad. Hier waan je je nog in het oude China! Een wandeling door deze wijk is een prikkeling voor al je zintuigen (alhoewel de reuk van vers geslachte, soortrijke dier-delen me niet echt kan bekoren…)! In de kleine straatjes wonen de mensen bepakt en bezakt op weinig vierkante meters. Op de begane grond zijn de ‘winkeltjes’ waar je groente&fruit koopt, of verse vis, schildpadden en nog wat ondefinieerbare levende wezens, (‘Chinese people don’t eat dead fish’ ;-), varkenssnuiten, kippenpoten….dus we konden lekker creatief koken ;-))

Als we het dan toch hebben over eten…da’s een feest! Het is wel even goed de foto’s op de menukaart bestuderen! Gelukkig spreken Toine en Laura al wat basiswoorden Chinees zodat we de rijst redelijk snel bij de andere gerechten geserveerd krijgen ;-). In China krijg je namelijk de bestelde gerechten niet gelijktijdig, maar komt het in volgorde zoals het klaar is in de keuken! En de rijst/noedels komen op het eind. Dit zien ze namelijk als vulling. En dan hoop je dat het kommetje voor je neus ook is zoals op de foto…soms vraag je je wel af: leeft dat bewegende spul nog op mijn noedels??

Het vieren van oud&nieuw…
Ook dat stond op de planning: samen oud&nieuw vieren. Na een ontzettend lekker diner in het hippe chinese restaurant Lost Heaven, gaan we omstreeks 22.30 uur lokale tijd verder op pad..per taxi…Niet het beste idee want al snel blijkt dat het hele verkeer volledig vastzit. De hele stad lijkt op weg naar iets te zijn…wij ook en wel naar het trendy, sjieke Xintiandi. Een Europees aandoende nieuwe wijk waar volop barretjes zijn. Omdat het aftellen in een Chinese taxi, niet het meest romantische beeld is van oud&nieuw vieren, besluiten we de ca. 2 km maar te voet af te leggen…uiteindelijk na nog een mislukte taxi poging belanden we vlak voor 00.00 uur in een jazz bar in Xintiandi, waar we met een drankje (a Euro 17,50 de man) een toostrijk happy new year vieren omringd door een straat vol Chinezen…je kunt over de koppen lopen!
Gezien het aardige tarief van de drankjes besluiten we op zoek te gaan naar een goedkopere bar (hip zijn is leuk, maar de portemonnee voelt ook mee ;-). Zo beleven we het oud&nieuw in Shanghai: op straat. Overal zie je een drukte van mensen in de winkelstraten: uitgedost in glitterjurkjes (uuuh de vrouwen dan) en we vragen ons af: waar gaan ze toch allemaal naar toe?? We vermoeden uiteindelijk, dat ze gewoon op straat rondlopen; het typische zien en gezien worden in Shanghai! Dus dat beleven we volop mee; want we vinden onmogelijk, na ca 2 uur rondlopen, een beschikbare taxi. Gelukkig lukt het Toine uiteindelijk een taxi te bemachtigen: hij duikt in een taxi waar de vorige reiziger zich verbaasd afvraagt wie er al instapt terwijl hij nog moet afrekenen….
Zo gaan we terug naar huis…we blijven ‘zuunige’ Hollanders die weigeren om 17,50 euro voor een drankje te betalen. Nog een final stop bij de stamkroeg van Laura en Toine: de Paulaner bar. Hier halen we nog een drankje voor ca. 10 euro per stuk (dat zijn betere prijzen toch?)…en voordat de band stopt met spelen, de a-ritmisch dansende, dronken Chinezen van de dansvloer wankelen, sluiten de we de avond af met een: “Merry new year! I’m drunk”, groet van een dansende Shanghainees (goh ben je dronken??).
Zo hebben we wel het oud&nieuw op zijn Shanghais beleefd: buiten! Met heel veel Chinezen en oorverdovend vuurwerk. Niet wat we vooraf hadden gedacht, maar wat een beleving om te zien wat er allemaal gebeurt!

Ik kan nog pagina’s vullen over wat we allemaal beleefd hebben in Shanghai, maar eigenlijk is het met geen woord te beschrijven! Laat ik het met wat steekwoorden alsnog proberen:
- Het is dynamisch, steeds veranderend door opkomende gebouwen, nieuwe metrolijnen.
- Het is meester in ondernemerschap; alles kun je laten (na)maken (we gaan met een nieuwe garderobe naar huis, alles op maat gemaakt in de gewenste stof, model etc.).
- Op de ‘fake market’ koop je alles nep/namaak spul: het spel is natuurlijk afdingen. Hetgeen Laura perfect beheerst en zo kopen we een reistas (tja al die nieuwe kleren moeten we ergens in kwijt ;) die wordt aangeboden (“my price, i give you very good price my friend”) voor Euro 120.. uiteindelijk voor E 15,- en aangezien de verkoop lady “not amused” hierover is, betekent dit blijkbaar dat we niet te veel betaald hebben.
- Shanghai is anders dan de steden die we in China hebben gezien (Beijing, Xian, Chengdu etc.) omdat het zo Europees georiënteerd lijkt. Je ziet er dure auto’s van vooral Westerse merken (Porsche, Audi, BMW) en de Starbucks zit overal bomvol (alhoewel er weinig uit de bekertjes gedronken wordt…). Het is zien en gezien worden, laten zien dmv westerse merken dat je rijk bent. Tja je moet wat om op te vallen tussen 23 miljoen stadsgenoten he!
- Shanghai is vol van contrast: oud en modern, Chinese cultuur en Westerse invloeden, arm en heeeeel rijk.

Het was een mega bijzondere ervaring om in Toine en Laura’s Shanghai leven even mee te kijken: boodschappen doen in de Carrefour, film kijken op de bank, het Koninklijke gevoel van je privéchauffeur, Chinese massages, op maandag happy hour bij The Blue Frog (dwz 2 hamburgers eten voor de prijs van 1 en ook een 2e drankje gratis refill ;-), zien hoe goed ze de stad al kennen, hun mondje Chinees spreken, de werkplek van Antoine te hebben gezien, “zijn” Taiwanese directeur te hebben ontmoet. Laura die al werkt bij haar 2e charity organisatie (Mifan mama;) de volgende keer gaan we graag mee! Keep up the good work)….het was een onvergetelijk mooie en bijzondere tijd voor ons!
Een ‘merry new year’ voor jullie allemaal!

Liefs,
Dimphy en Tim (alias zus/schoonzus en schoonbroer).

• 15 Januari 2012 - 18:34

Femke En Erik:

Wat leuk om een verhaal te lezen vanuit een ander 'point of view'. Fijn dat jullie samen oud&nieuw hebben kunnen vieren daar. Eentje die jullie in ieder geval niet meer zullen vergeten. Nu op naar het echte Chinese nieuwjaar. Is toch binnenkort he? Kunnen jullie het allemaal nog eens overdoen. We zijn wel benieuwd of het dan anders is.
    Veel plezier weer de komende tijd...

Liefs, Femke en Erik

• 15 Januari 2012 - 22:41

Janna:

Hee neefje en Laura,

Ik lees jullie verslagen met veel plezier en bewondering (ook deze geschreven door jullie ( schoon)zus). Heb respect voor de manier waarop jullie je leven daar inrichten. Ik blijf meelezen en -leven (Laura, wat schrijf je beeldend en grappig, heb al heel wat grijnsmomenten gehad).

Liefs, janna

• 16 Januari 2012 - 11:28

Barbara:

Lieve alle vier,
    Wat geweldig om deze ervaring met plezier te lezen, vooral omdat jullie samen er volop van genoten hebben. Denkelijk voor herhaling vatbaar voor beide partijen.
    Leuk die mooie foto's erbij, ik hoop alleen dat Laura niet in de verleiding komt met al die schattige babykleertjes ha,ha,ha!!
    Heel veel liefs en een dikke kus en knuffel van Henk en Barbara.

• 20 Januari 2012 - 09:57

Maida:

lieverds !
    Wat een avontuur en wat leuk dat we allemaal zo kunnen mee genieten, echt heel leuk gedaan.
    Ben nu al benieuwd naar het volgende verhaal!
    Dikke knuff jullie nichtje Maida